Kålruletter med løksaus

Kålruletter var populært på 50 og 60-tallet, og tankene går tilbake til mors gode gryter. Kålrulettene får selvfølgelig følge av en nydelig og litt kraftig løksaus.

Ingredienser

Kjøttfarse:
400g kjøttdeig
2 ts salt
1 ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ½ ss potetmel
ca. 2 dl melk eller vann
16 kålblader
ca. 1 l vann
1 kjøttbuljongterning (kyllingbuljongterning, den setter veldig god smak)
1 pk bacon (hvis du ønsker)

Løksaus:
1 stk finhakket gul løk el. 2-3 sjalottløker
2 ss smør
2-3 ss hvetemel
4 dl kraft fra kålrulettene
1 dl fløte
2 ts eddik, 7 %
3 ts sukker
ev. revet muskatnøtt

Slik gjør du

Kjøttfarse:
Bland kjøttdeig, potetmel, salt, krydder og melk til en jevn masse. Skjær av den tykkeste delen av stilken på kålen. Kok opp lettsaltet vann i en stor kasserolle med plass til hodekålen. Legg i kålhodet og la det koke i 8-10 min. Skjær bladene løs ved stilken og brekk dem forsiktig av. Legg ev. kålhodet i kokende vann igjen, hvis det er vanskelig å få løsnet bladene når du kommer lenger innover. Legg kålbladene tilbake i kasserollen og kok dem noen minutter. Legg dem raskt i kaldt vann, så de blir fort avkjølt og beholder den grønne fargen. Legg bladene på et klede slik at vannet renner av. Skjær av den tykke midtstilken så bladene blir litt tynnere. Legg 1-2 spiseskjeer med kjøttfarse på hvert kålblad. Brett kålbladet rundt fyllet, pakk det sammen som en pakke. Bind tråd rundt. Kok kålpakkene ca. 15-20 min. i ca. 1l av vannet du kokte kålen i, tilsatt buljongterningen. Kraften brukes senere i sausen. Stek ev. bacon. Server kålrulettene med løksaus, kokte poteter og grønnsaker (f.eks. kokt gulrot og blomkål).

Løksaus:
Surr løken blank i smøret. Rør inn hvetemel, spe med kraften og fløten. La sausen trekke i ca. 10 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper og ev. muskatnøtt.

Et kjempegodt måltid proppfullt av sunn matglede!

Flere oppskrifter